Wysłany: Wto 13 Lip, 2010 14:38 Temat postu: Mobilizacja TMJ
Mam pytanie - jest sobie pacjentka, ma problem ze stawami skroniowo-żuchwowymi polegający na tym, że przy zamykaniu ust żuchwa "leci" jej takim łukiem w stronę lewą, a w prawym czuć takie wyraźne przeskakiwanie pod palcem. Robię jej mobilizację stawu lewego i zaraz po zabiegu zdecydowanie się poprawia po obu stronach, ale po jakimś czasie wraca do stanu wyjściowego. I tu pytanie - czy ten staw będzie potrzebował po prostu kilku zabiegów, żeby się poprawić całkiem czy to wracanie sugeruje, że raczej jest to dysfunkcja wtórna do jakiejś innej? _________________ "Każdy może znaleźć chorobę; chodzi o to, aby znaleźć zdrowie w człowieku" Andrew Taylor Still
PNF oczywiście swoją drogą, po prostu pierwszy raz pracuję z czymś takim i mnie naszły wątpliwości. _________________ "Każdy może znaleźć chorobę; chodzi o to, aby znaleźć zdrowie w człowieku" Andrew Taylor Still
Wysłany: Sro 14 Lip, 2010 7:53 Temat postu:
Rakowski i Słobodzian, polecam super artykuły na temat stawu skroniowo- żuchwowego z "Medycyny Manualnej", z których można nabyć dużo praktycznych informacji.
Na pewno będzie potrzeba kilku zabiegów, trzeba zwrócić uwagę w jaki sposób pacjent ustawia głowę, tzn. musi nauczyć się prawidłowej postawy, często spotyka się pacjentów z wysuniętą głową/brodą/szyją do przodu i z czasem jest to jeden z elementów powodujących opisane przez Ciebie objawy.
Mobilizacje punktów maksymalnie bolesnych bądź spustowych od wewnątrz, trzeba sprawdzić ruchomość tzn. pacjent powinien włożyć między zęby trzy palce (serdeczny, środkowy i wskazujący), jeżeli nie może to trzeba zastosować poizometryczną relaksację, oczywiście po mobilizacjach.
To tyle tak na szybkiego _________________ "Aby ukarać mnie za moją pogardę dla autorytetów, Los sprawił, że sam stałem się autorytetem."
Ogólnie ruchomość jest u pacjentki duża - nawet trochę więcej niż trzy palce. Głównym problemem jest właśnie uciekanie żuchwy w stronę jednego stawu, a przeskakiwanie w drugim. Z szyją też pracuję, bo jest tam dużo napięcia, w wywiadzie kilkukrotny kręcz karku, ograniczony zakres ruchu.
Dziękuję za odpowiedź. _________________ "Każdy może znaleźć chorobę; chodzi o to, aby znaleźć zdrowie w człowieku" Andrew Taylor Still
Niestety nie miałem nigdy styczności z TCK. _________________ "Każdy może znaleźć chorobę; chodzi o to, aby znaleźć zdrowie w człowieku" Andrew Taylor Still